Staaroperatie, droge ogen en glaucoom: veel gestelde vragen

Een interview met Erwin Bouwman, Manager Clinical Research bij OPHTEC door OPHTEC, 12 november 2019

Erwin Bouwman is manager van de Clinical Research Afdeling van OPHTEC, hij doet onderzoek naar klinische producten. Erwin krijgt regelmatig vragen over de gevolgen van een staaroperatie, bijvoorbeeld in de vorm van droge ogen of glaucoom. Hij beantwoordt hieronder een aantal veel gestelde vragen.

 

Kunnen staaroperaties leiden tot droge ogen?

Staaroperaties kunnen leiden tot droge ogen, of de situatie verslechteren als patiënten ze al hadden. Mensen die na de operatie slecht druppelen krijgen er vooral veel last van, dus dat is van groot belang.

Niet iedereen heeft direct na de operatie droge ogen, dus het druppelen wordt wel eens vergeten. Dat kan ook met de leeftijd te maken hebben, staar treedt natuurlijk vooral op bij hogere leeftijden. Mensen met een hoge leeftijd hebben dus vaak hulp nodig bij het druppelen.

 

Kunnen droge ogen leiden tot staar?

Droge ogen leiden niet tot staar, staar wordt ook niet erger door droge ogen. Wanneer je al last van droge ogen hebt, beïnvloedt dat wel de pre-operatieve metingen. Daardoor krijg je wellicht niet de juiste lenssterkte en heb je kans dat je een bril moet dragen na de ingreep. Met name wanneer je multifocale lenzen wilt hebben, is een goede pre-operatieve meting van belang. Vooral deze patiënten moeten dus -voorafgaand aan de operatie- geholpen worden aan het probleem van droge ogen, zodat de juiste lens wordt voorgeschreven.

 

Wat is glaucoom?

Bij glaucoom is de oogdruk te hoog, waardoor de oogzenuw beschadigd kan raken. Die oogdruk ontstaat als de aanvoer van het zogenaamde ‘kamerwater’ in je oog groter is dan de afvoer. Als glaucoom niet wordt behandeld, kan dat definitief het zicht aantasten. Wereldwijd is glaucoom één van de belangrijkste redenen voor blindheid.

 

Is er een verband tussen staar en glaucoom?

Glaucoom en staar staan los van elkaar, het kan wel zo zijn dat staar de oogdruk verhoogt. In sommige gevallen helpt een staaroperatie dus om de oogdruk en dus de kans op glaucoom te verlagen. Dat moet je echter per patiënt beoordelen.

Je doet ook vrijwel nooit een staaroperatie om glaucoom te verhelpen, het is een bijeffect. Meestal positief, het kan echter ook zijn dat je bij een complicatie tijdens de staaroperatie verhoogde oogdruk krijgt. Maar dat is uitzonderlijk.

 

Mag je een staaroperatie als je glaucoom hebt?

Dat moet per patiënt bekeken worden, het is afhankelijk van het stadium, welke medicijnen etc. Er wordt altijd eerst een poging gedaan om het glaucoom zelf te behandelen, met medicatie meestal. Er zijn ook chirurgische ingrepen mogelijk, maar dat is pas als medicijnen niet werken. Dan wordt er met kleine implantaten gewerkt, die het overtollige vocht afvoeren. 


Een interview met Erwin Bouwman, Manager Clinical Research bij OPHTEC
Terug naar overzicht