Leesbril voorkomen? “Uiteindelijk moet iedereen eraan geloven”

Een interview met Erik de Haas, Development Leader bij OPHTEC door OPHTEC, 5 oktober 2019

Erik de Haas is Development Leader bij OPHTEC, hij krijgt regelmatig vragen over leesbrillen, lenzen en lensoperaties. Gezien zijn rol bij Ophtec is dat niet vreemd: “Ik ben verantwoordelijk voor nieuw te ontwikkelen producten binnen Ophtec. Vanaf het idee tot marktintroductie ben ik voor de ontwikkeling verantwoordelijk, daarna voor de volledige lifecycle. Ik zit hier in deze functie sinds 2012, maar ik werk al 19 jaar bij OPHTEC.” Erik geeft hieronder antwoord op veel gestelde vragen.

 

Kun je voorkomen dat je een leesbril nodig hebt?

Uiteindelijk krijgt iedereen te maken met het feit dat je natuurlijke lens veroudert, de natuurlijke lens kan steeds slechter ‘accommoderen’. Het begint met het feit dat je steeds meer afstand nodig hebt tot wat je wilt lezen, totdat je er achter komt dat met een leesbril alles ‘van dichtbij’ weer goed te zien is.

 

Bestaat er een natuurlijke manier om van je leesbril af te komen?

Nee, er zijn op internet trainingen te vinden die het beweren, maar uiteindelijk wint het ouderdomsproces in de natuurlijke lens het van de trainingen.

 

Kun je van een leesbril afkomen?

Ja, er zijn tegenwoordig multifocale kunstlenzen die als implantaat de leesbril overbodig maken. De natuurlijke lens wordt dan vervangen door een multifocale lens die geschikt is voor zowel ver als dichtbij zien. De lens wordt precies aangemeten, zodat ook alle andere dioptrie-afwijkingen gecorrigeerd worden. De optometrist en de oogarts bepalen samen met jou, aan de hand van jouw wensen, wat het beste voor je is.

 

Kan een leesbril onnodig gemaakt worden door een operatie?

Samen met de oogarts en de optometrist kun je nagaan of jouw oog geschikt is voor een ‘brilvervangende’ operatie. Zij bepalen samen met jou wat het beste voor je is, daarna volgt een afspraak voor een operatie. De natuurlijke lens wordt er door middel van microchirurgie uit gehaald en de nieuwe multifocale lens neemt zijn plaats weer in.

 

Hoe gaat dit in praktijk?

Een optometrist en een oogarts doen eerst een onderzoek dat aangeeft of je oog geschikt is voor een lensoperatie. Dat ligt aan de conditie van het oog, en of wellicht nog meer te zien is. Het kan zijn dat iemand een onregelmatige cornea heeft, dan wordt een operatie niet geadviseerd omdat de uitkomst niet voorspelbaar is. Voor multifocale lenzen is dat zeker belangrijk, die helpen zowel de bijziendheid als de verziendheid. Er zijn meerdere van dit soort contra-indicaties, de arts kan jou daar alles over vertellen.

 

En hoe gaat de operatie?

Bij de operatie verdoven artsen het oog met oogdruppels en via een kleine incisie halen ze het ‘oude lensje’ eruit en stoppen de nieuwe multifocale kunstlens erin. De operatie zelf duurt 20 minuten, inclusief voorbereiding en afronding een uur. De ogen worden vaak één voor één behandeld, met een pauze van ongeveer 14 dagen. Mocht er na de operatie een ontsteking ontstaan of andere complicatie bij komen, dan bestaat er een infectiegevaar van het ene oog naar het andere -pas geopereerde- oog. En dat willen ze voorkomen.

Bij een multifocale lens gaan na een dag de pleisters eraf, een dag later zien patiënten vaak al goed. Het zicht verbetert gedurende een maand, omdat één oog zich dan stabiliseert. Na die maand moet het zicht weer helemaal zijn zoals vroeger, en kun je tot in lengte van dagen weer goed zien.”


Een interview met Erik de Haas, Development Leader bij OPHTEC
Terug naar overzicht